Langs de Maas bij Well (gemeente Bergen) wordt uitvoering gegeven aan een nieuwe nevengeul in het kader van Ruimte voor de Rivier. Er wordt ook zand gewonnen, waardoor een groot nieuw waterrijk gebied ontstaat aan de Maas. Het Leukermeer, gelegen tussen de Maasduinen en de Maas, is ook ontstaan door zandwinning. Veel watersporters maken dankbaar gebruik van dit gebied waar rust en groen overheersen. In de jachthaven en op het Vakantiepark Leukermeer kan worden overnacht. Met de komst van de nevengeul en het vergrootte wateroppervlak langs de Maas nemen de mogelijkheden voor recreatief gebruik toe. Er kan een divers aanbod worden geboden aan verschillende vormen van (water)recreatie. Niet alleen het water trekt recreanten aan, maar ook het natuurgebied de Maasduinen en het omringende kleinschaligere agrarische landschap.
De gemeente Bergen heeft samen met SAB een structuurvisie opgesteld, waarin het gewenste toekomstbeeld voor dit gebied is vastgelegd. Een belangrijk onderdeel van deze visie is het realiseren van een ‘Waterboulevard’. Deze boulevard verbindt de verschillende ‘zandwinplassen’ helder en herkenbaar met elkaar. Het wordt een aantrekkelijke en uitnodigende route, die start bij het recent gebouwde bezoekerscentrum van natuurgebied de Maasduinen. Het water wordt beleefbaar en zichtbaar en de oevers worden toegankelijker gemaakt.
Boten kunnen aanleggen en recreanten stappen over op het land om een kop koffie te drinken of een wandeling te maken. Verblijfsplekken, speelelementen en enkele horecagelegenheden vormen de attracties langs de ‘Waterboulevard’. Een bijzonder en markant paviljoen beëindigt de route langs de grote wateroppervlakte langs de Maas.
De waterboulevard wordt gerealiseerd. SAB begeleidt op dit moment namens de gemeente Bergen het ontwerp-, uitvoerings- en aanbestedingsproces als ‘bewaker’ van het idee en de ruimtelijke kwaliteit. SAB heeft daarom eerst een kader ontworpen, waarin de gewenste ruimtelijke en functionele uitgangspunten voor het ontwerp van de waterboulevard zijn vastgelegd. Om een financieel en technisch haalbare Waterboulevard te kunnen realiseren, werkt SAB samen met Devri Infra om al in een vroeg stadium goed grip te hebben op deze aspecten. Het ruimtelijk kader is geen star document, maar houdt wel alle neuzen dezelfde kant op. Hiermee wordt een aantrekkelijke en duurzame waterboulevard ontwikkeld!