We hebben eerder op de SAB-site aandacht besteed aan de actualiteit inzake de m.e.r.(milieueffectrapportage). Voor heel veel ruimtelijke plannen is een toetsing inzake het Besluit m.e.r. nodig, omdat een ‘stedelijk ontwikkelingsproject’ als m.e.r.-plichtige activiteit wordt aangemerkt. Er dient een formeel besluit te worden genomen of een m.e.r. doorlopen wordt. Ten behoeve hiervan dient een aanmeldingsnotitie te worden opgesteld. Inmiddels hebben we hiermee enige ervaring opgedaan.
Wanneer nodig?
Allereerst is het belangrijk te vermelden dat de aanmeldingsnotitie niet alleen bij een bestemmingsplanprocedure nodig is, maar ook bij een omgevingsvergunning voor een buitenplanse afwijking (waarvoor dan een ruimtelijke onderbouwing dient te worden opgesteld). Ook is er geen ondergrens wat betreft de omvang van het plan (zoals wel het geval is bij de Ladder voor duurzame verstedelijking). Formeel dient dus ook bij een zeer klein ruimtelijk plan (bijvoorbeeld één woning) een aanmeldingsnotitie te worden geschreven.
De inhoud van een notitie
Het is niet voorgeschreven hoe de aanmeldingsnotitie dient te worden opgebouwd. Het is wel belangrijk dat er wordt ingegaan op de kenmerken van het project, de plaats van het project en de kenmerken van de potentiële effecten. Mede gezien voorgaande stellen wij de aanmeldingsnotitie doorgaans op in de vorm van een vormvrije m.e.r.-beoordeling. De meeste ruimtelijke plannen zullen immers onder de gestelde drempelwaarden blijven.
In de aanmeldingsnotitie moet de vraag worden beantwoord of er sprake is van belangrijke milieueffecten. Vaak zal in de notitie gebruik worden gemaakt van onderzoeken die in het kader van het bestemmingsplan of de ruimtelijke onderbouwing worden uitgevoerd. Wel moet er aandacht voor zijn, dat in de onderzoeken de juiste vraag wordt gesteld: niet uitsluitend of het plan planologisch-juridisch uitvoerbaar is, maar óók wat de concrete milieueffecten op de omgeving zijn. Dit betekent dat het verstandig kan zijn bijvoorbeeld een akoestisch onderzoek breder in te steken.
De aanmeldingsnotitie vormt een apart document, dat formeel geen deel uit hoeft te maken van het bestemmingsplan of de ruimtelijke onderbouwing. De aanmeldingsnotitie is in die zin te vergelijken met een besluit tot verlening van een hogere waarde inzake de Wet geluidhinder; dit is eveneens een separate procedure, waarvan uitsluitend melding hoeft te worden gemaakt in het bestemmingsplan.
Procedure
Het formele m.e.r.-besluit moet worden genomen vóórdat het ontwerp van het bestemmingsplan of de omgevingsvergunning met ruimtelijke onderbouwing in procedure gaat. Het bevoegde gezag dat het formele besluit neemt kan zowel de gemeenteraad of het college zijn. Hierbij geldt dat degene die bevoegd is het besluit waarop de aanmeldingsnotitie betrekking heeft, voor te bereiden of te nemen tevens bevoegd is het formele m.e.r.-besluit te nemen. Bij een bestemmingsplan kan dat zowel de gemeenteraad zijn (die het bestemmingsplan vast stelt) als het college (dat het ontwerp voorbereidt). Bij een omgevingsvergunning is dit het college.
Jurisprudentie
Er is nog geen concrete jurisprudentie over de aanmeldingsnotitie. We verwachten wel dat er nog jurisprudentie zal worden gevormd, aangezien de aanmeldingsnotitie tegenwoordig voor zeer veel ruimtelijke projecten dient te worden opgesteld en dit ongetwijfeld voor discussie zal zorgen.