Op 24 maart 2020 is het nieuwe stikstofregistratiesysteem (SSRS) in werking getreden. Nadat in mei 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) sneuvelde bij de Raad van State, lag de vergunningverlening voor bouw- en infrastructurele projecten grotendeels stil. Het nieuwe registratiesysteem moet de vergunningverlening voor woningbouwprojecten en zeven aangewezen infrastructurele projecten weer mogelijk maken.
Vrijgekomen ruimte
De Rijksoverheid heeft diverse stikstofreducerende maatregelen genomen, zoals de verlaging van de maximum snelheid op snelwegen. Dankzij deze maatregelen ontstaat depositieruimte (vrijgekomen ruimte), die in het nieuwe systeem wordt geregistreerd. 30% van deze ruimte moet ten goede komen aan de natuur. Het overige deel kan worden benut voor projecten waarbij stikstofruimte nodig is. Dit alles is vastgelegd in de ‘spoedaanpak stikstof bouw en infrastructuur’ ¹.
Eerste stappen met het nieuwe systeem
Tijdens de eerste twee weken na inwerkingtreding van het SSRS kon alleen depositieruimte worden gereserveerd voor woningbouwprojecten binnen de woondealregio’s (de vijf regio’s in Nederland waar de druk op de woningmarkt het grootst is). In de daaropvolgende 4 weken mochten woningbouwprojecten met een omvang van meer dan 100 woningen worden aangemeld. Vanaf 6 mei worden ook andere woningbouwprojecten, die niet zijn aangesloten op aardgas, in behandeling genomen. Aanvragen kunnen al wel eerder worden ingediend.
Hoe reserveer ik depositieruimte voor mijn project?
Aanspraak maken op depositieruimte kan door middel van een aanvraag voor een Natura 2000-vergunning bij Gedeputeerde Staten van de provincie en door middel van een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente.
Om gebruik te kunnen maken van het SSRS moet de stikstofdepositie van het project worden berekend met AERIUS Calculator. Daarna kan een ecologische beoordeling nodig zijn. Blijkt uit de berekening (en eventuele beoordeling) dat het project geen significante gevolgen heeft voor een Natura 2000-gebied? Dan hoeft het project niet aangemeld te worden bij het stikstofregistratiesysteem. Wanneer significante effecten niet kunnen worden uitgesloten, kan het SSRS mogelijk uitkomst bieden.
Wie het eerst komt…
De vergunningaanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Wij houden bij al onze projecten nauwlettend in de gaten of een beroep op het stikstofregistratiesysteem aan de orde kan zijn en adviseren onze opdrachtgevers hier voortdurend over.
Heeft u vragen over het nieuwe stikstofregistratiesysteem? Dan kunt u contact opnemen met Chris Rodoe. Wij adviseren u graag.
¹ formeel: Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 13 maart 2020, nr. WJZ/ 72948, tot wijziging van de Regeling natuurbescherming