Herkennen van amfibieën
Deze maand is het ecologen team van SAB op pad geweest om meer te leren over de herkenning van amfibieën. De volwassen exemplaren zijn bij onze ecologen natuurlijk wel bekend, maar qua herkenning zijn bijvoorbeeld de heikikker en de bruine kikker nog best lastig om uit elkaar te houden. En niet alleen de volwassen kikkers zijn lastig te onderscheiden, maar ook de eiklompen die de heikikker en de bruine kikker leggen. Het kunnen onderscheiden van deze soorten is zeker niet onbelangrijk, want de bruine kikker is in alle provincies een vrijgestelde soort die alleen beschermd is middels de zorgplicht, terwijl de heikikker een streng beschermde soort is onder de Wet natuurbescherming. Bij ruimtelijke ontwikkelingen dient een ontheffing aangevraagd te worden mocht deze soort aanwezig zijn.
Eiklompen en eistrengen
We zijn voor de excursie naar een compensatiegebied voor de heikikker in Lopik geweest. Een compensatiegebied waarbij SAB vorig jaar heeft geholpen met de aanleg. We konden hier dus mooi op zoek naar eiklompen en volwassen exemplaren. We vonden onder meer eiklompen van de heikikker en eistrengen van de gewone pad. Door het vinden van de eistrengen van de gewone pad kunnen wij deze nu nog beter onderscheiden van de eistrengen van de rugstreeppad (ook een soort die streng beschermd is, terwijl de gewone pad is vrijgesteld).
Hygiëneprotocol voor amfibieënonderzoek
Naast de kennis die we in het veld hebben opgedaan, hebben we ook onze kennis over het hygiëneprotocol voor amfibieënonderzoek opgefrist, dit is natuurlijk ook erg belangrijk! Met deze extra kennis kunnen wij beter ons werk uitvoeren en zo opdrachtgevers en de natuur beter van dienst zijn.