De wetgever wil dat gemeenten aan de slag gaan met een omgevingsplan!
Eind januari jl. is het Wetsvoorstel afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen ingediend bij de Tweede Kamer. Met invoering van deze wet wordt de actualiseringsplicht voor bestemmingsplannen, die volgt uit de Wet ruimtelijke ordening en de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening, afgeschaft.
Actualiseringsplicht uit de Wro
Bij de invoering van de Wet ruimtelijke ordening in 2008 is de actualiseringsplicht voor bestemmingsplannen aangescherpt, omdat belangrijk werd gevonden dat gemeenten beschikken over actuele plannen. Bestemmingsplannen moeten nu nog binnen een periode van tien jaar, gerekend vanaf de datum van vaststelling van het bestemmingsplan, telkens opnieuw worden vastgesteld. Gemeenten zijn vanaf de inwerkingtreding van de Wro dan ook druk aan de slag gegaan om hun grondgebied van actuele bestemmingsplannen te voorzien. Op het niet voldoen aan deze actualisering is namelijk ook een sanctie gesteld: het verlies van de mogelijkheid tot invordering van leges.
Veel bestemmingsplannen die rond 2008/2009 zijn vastgesteld, staan nu op de rol om geactualiseerd te worden. De vaststelling van deze plannen valt dan in principe in de buurt van de beoogde inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2019.
Achtergrond van de regeling
In de Omgevingswet komt de actualiseringsplicht te vervallen. Door invoering van dit wetsvoorstel wordt op de nieuwe wet geanticipeerd en daarmee vormt deze wet een onderdeel in de overgang naar het nieuwe stelsel van het omgevingsrecht.
Verder vindt de wetgever het belangrijk dat gemeenten nu al aan de slag gaan met het omgevingsplan, ondanks de overgangstermijn die de Invoeringswet Omgevingswet biedt. De bundeling van alle regels op het gebied van de fysieke leefomgeving in één samenhangend en consistent omgevingsplan wordt door de wetgever als een aanzienlijke opgave gezien. Door afschaffing van de actualiseringsplicht wordt daar tijd voor vrij gemaakt.
Wat houdt de regeling precies in?
De wet voorziet in de afschaffing van de actualiseringsplicht van bestemmingsplannen en beheersverordeningen die elektronisch raadpleegbaar zijn. Het gaat om de plannen die beschikbaar zijn gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl. Dat zijn:
- plannen die op grond van de Wro digitaal zijn vastgesteld overeenkomstig IMRO 2008 en 2012;
- plannen die zijn vastgesteld volgens IMRO 2006;
- plannen waarvan een ingescande versie beschikbaar is gesteld met de Praktijkrichtlijn Plancontour & PDF ‘PRPCP2008’.
Voor alle andere plannen blijft de actualiseringsplicht gehandhaafd. Deze regeling gaat ook gelden daar waar een provinciaal of rijksinpassingsplan van kracht is.
Inwerkingtreding
In de Memorie van Toelichting bij de wet is aangegeven dat voor een optimaal effect van deze wet het van belang is dat deze zo spoedig mogelijk in werking treedt. Het is de bedoeling dat er voor deze wet wordt afgeweken van de vaste inwerkingtredingdata van formele wetten op 1 januari en 1 juli van elk jaar alsmede van de minimale invoeringstermijn van twee maanden tussen publicatie en inwerkingtreding van de regeling. Daarmee lijkt het de bedoeling te zijn dat de wet al voor 1 juli a.s. in werking getreden zal zijn.
Wat betekent de inwerkingtreding van deze wet voor uw gemeente?
De afschaffing van de actualiseringsplicht is met name interessant wanneer een herziening van de geldende bestemmingsplannen en beheersverordeningen alleen wordt ingegeven door de actualiseringsplicht. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de te actualiseren plannen via www.ruimtelijkeplannen.nl raadpleegbaar zijn. Wij kunnen oude plannen voor u conform de eerder genoemde PRPCP2008 digitaal raadpleegbaar maken, zodat deze onder de reikwijdte van de nieuwe wet vallen.
Verder geeft de wetgever een duidelijk signaal om aan de slag te gaan met de Omgevingswet en dan specifiek met het omgevingsplan. Dat zou voor gebieden kunnen die aan actualisering toe zijn, waarbij dan bijvoorbeeld de verordeningen die de fysieke leefomgeving betreffen worden meegenomen. Hierin is op dit moment al een flinke slag te slaan!
Natuurlijk neemt het vervallen van de actualiseringsplicht niet weg dat er nog steeds de plicht bestaat tot een ‘goede ruimtelijke ordening’!
Ook aan concrete verzoeken tot herziening van bestemmingsplannen moet nog steeds op dezelfde gronden medewerking worden verleend. En indien in provinciale verordeningen een instructieregel is opgenomen, dat onderwerpen voor een bepaalde datum in een bestemmingsplan moeten zijn verwerkt, ontslaat het afschaffen van de actualiseringsplicht de gemeenteraad niet van de plicht het bestemmingsplan te herzien om aan deze verplichting te voldoen.