Sinds de PAS-uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 zit de Nederlandse bouwsector in een impasse. De behoefte aan onder meer woningbouw en andere ruimtelijke ontwikkelingen is enorm, terwijl door de stikstofproblematiek vergunningverlening soms spaak loopt. Vanuit de wens om hier oplossingen voor te bieden heeft de Rijksoverheid begin van dit jaar de Wet stikstofreductie en natuurverbetering opgesteld. Nadere uitwerking van de wet met de aangekondigde vrijstelling voor de bouwsector liet op zich wachten, maar inmiddels is bij Koninklijk Besluit de inwerkingtreding per 1 juli 2021 aangekondigd.
Wat gaat er dan precies wijzigen met ingang van de komende maand?
De wetswijziging zoals die per 1 juli van kracht is betreft een toevoeging aan de bestaande Wet natuurbescherming. Daarmee worden de gevolgen van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden, die worden veroorzaakt door aangewezen activiteiten van de bouwsector, buiten beschouwing gelaten voor de vergunningplicht. Dit betreft activiteiten die worden omschreven als het verrichten van bouw- en/of sloopactiviteiten, het aanleggen, veranderen of verwijderen van werken, evenals alle daarmee samenhangende vervoersbewegingen.
Welk effect heeft deze wetswijziging voor ruimtelijke ontwikkelingen?
Daar waar tot nu toe stikstofonderzoeken vereist waren voor alle bouw- en/of sloopwerkzaamheden (aanlegfase), komt deze verplichting nu te vervallen. Uiteraard geldt hierbij wel het uitgangspunt dat gebruik dient te worden gemaakt van zo schoon mogelijk bouwmaterieel, dit zorgt echter voornamelijk voor een motivatieplicht en geen onderzoeksplicht voor de bouw en/of sloop.
Bij een bestemmingsplan of vergunningaanvraag hoeft daarom alleen nog maar verantwoord te worden welk effect het toekomstige gebruik (gebruiksfase) van een perceel met betrekking tot stikstof heeft op Natura 2000-gebieden. Een stikstofberekening van het toekomstig gebruik blijft daarom in veel gevallen wel nog vereist. In combinatie met de jurisprudentie van de Raad van State van dit voorjaar, waarbij de vergunningplicht voor intern salderen is komen te vervallen, zijn er dit jaar dus noodzakelijke stappen gezet om bouwprojecten weer meer kans van slagen te bieden.
Ons team van milieuplanologen staat klaar om samen met u te kijken welke onderzoeken op gebied van stikstof, maar ook op andere milieuaspecten, nodig zijn zodat uw ontwikkeling gerealiseerd kan worden!