De klimaatverandering zet door, met alle gevolgen van dien. Maar dat is niet de enige ontwikkeling die doorzet. Wereldwijd zijn steeds meer mensen zich bewust van klimaatverandering. Er worden slimme oplossingen bedacht, technologische vooruitgang geboekt en nieuw beleid ontwikkeld. Ook de adviseurs van SAB pakken hun rol.
Hoe ernstig is het?
Dat het klimaat verandert zien we terug in allerlei verschijnselen. Het weer fluctueert zoals het dat nooit eerder gedaan heeft. Langdurige hitteperiodes, periodes van droogte met (te) lage waterstanden, hevige regenbuien, meer stormen. Oogsten mislukken door late vorst in het voorjaar of harde hagel in de zomer. Zachte winters zorgen ervoor dat uitheemse soorten zich in ons land kunnen vestigen. Tijdens hete zomers kunnen bruggen kunnen niet meer openen en kampen de spoorwegen met storingen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…
Welke kansen zien we?
Ons klimaat verandert, dat is een feit en het is ook niet meer terug te draaien. Wel kunnen we ervoor zorgen dat klimaatverandering minder snel doorgaat dan nu het geval is. Dat heet mitigatie. Om dit te bereiken moeten we het gebruik van fossiele brandstof verminderen en overstappen naar hernieuwbare energie; energietransitie. Maar hoe zit dit nu precies? We leggen het uit.
Tot op heden is het grootste deel van de energie die huishoudens, bedrijven en fabrieken gebruiken afkomstig van fossiele bronnen. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen neemt onder andere de hoeveel CO2 in de atmosfeer toe. Het CO2 gehalte in de lucht wisselt door het bestaan van de aarde heen, maar is nog nooit zo hoog geweest als nu. Bovendien is toename nog nooit zo snel gegaan. Deze enorme stijging van het CO2 gehalte draagt sterk bij aan de opwarming van de aarde en dus aan de klimaatverandering.
Daarom moeten we de overstap maken van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare energiebronnen. Dankzij de energietransitie kunnen we ervoor zorgen dat we minder CO2 gaan uitstoten, waardoor er minder klimaatverandering optreedt en dus de effecten van klimaatverandering minder zijn.
Helpt dat meteen?
Zelfs als we nu meteen alle CO2 uitstoot zouden kunnen stoppen zal de aarde nog wel even verder opwarmen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dit effect noemen we klimaattraagheid; de effecten van onze uitstoot zijn niet nu, maar pas over decennia merkbaar. Daarom moeten we ons aanpassen aan de ‘nieuwe’ werkelijkheid en moeten we beleid, plannen en ontwerpen maken die klimaatadaptief zijn.
Klimaatmitigatie en klimaatadaptatie gaan dus hand in hand.
Klimaatadaptief ontwerpen en bouwen: zo doen wij dat
Wij zien klimaatadaptief ontwerpen als een van de mooiste uitdagingen van de hedendaagse ruimtelijke ordening. Of het nu een kleine particuliere ontwikkeling betreft of een nieuwe woonwijk; met creativiteit, vakkennis en doorzettingsvermogen kan elk plan klimaatadaptief zijn. We hebben al mooie projecten afgerond op dit gebied: een reclamemast die tevens dienstdoet als bijenhotel, een kustversterkingsproject dat tevens nieuwe parkeergelegenheid biedt, of een glooiend groen stadspark dat kan dienen als wateropvang. En ondertussen werken we verder aan meer inspirerende voorbeelden.
Ook voor jullie gaan we graag aan de slag
De urgentie om aan de slag te gaan is daar. Elk plan en elk ontwerp dat we nu opstellen is niet enkel bedoeld voor nu en de komende jaren, maar ook voor de toekomst: de komende 20, 30, 40 of 50 jaar en soms wel langer. Ook dan willen we nog dat men kan genieten van wat er nu bedacht is.
Overheden verankeren klimaatadaptatie en energietransitie steeds meer in het beleid en steeds meer initiatiefnemers willen graag bijdragen aan een duurzame toekomst.
Voor ons ligt de mooie uitdaging om hier in de openbare ruimte invulling aan te geven. Wij doen dit voor een diversiteit aan opdrachtgevers, voor een diversiteit aan projecten en op grote en kleine schaal. En komend jaar wellicht ook voor jullie.
Wij werken graag samen met u naar een klimaatadaptieve buitenruimte. Heeft u hier vragen over of gaat u ook graag met ons aan de slag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag verder!