De ecologen van SAB zijn ook in de nazomer nog druk met de monitoring van vleermuizen. Naast vleermuizen horen ze daarbij regelmatig andere diersoorten, zoals uilen. In Zutphen was het echter geen uil die de aandacht trok, maar een vreemd, zomers geluid dat van een krekel bleek te zijn: een boomkrekel. Luister hier hoe een boomkrekel klinkt.
Boomkrekels tjirpen ’s avonds en ’s nachts en leven in ons land vooral in zeer zonnige en wat ruigere vegetaties, met struikjes en kruiden. In Nederland is de soort nog zeldzaam, maar mensen kennen het geluid van de boomkrekel misschien van hun vakantie in Zuid-Europa. Het is namelijk een soort die van warmte houdt en daar algemeen voorkomt.
Met het warmer worden van ons klimaat wordt ook ons land steeds geschikter als leefgebied. In 2004 vestigde zich een eerste populatie bij Lobith en sinds die tijd neemt de verspreiding in ons land toe. Vooral langs de grote rivieren breidt de soort zich steeds verder uit. Het is een soort die goed kan vliegen, maar wat waarschijnlijk ook bij de verspreiding helpt, is dat de eitjes goed bestand zijn tegen overstromingen en met het water meegevoerd kunnen worden in plantenmateriaal. De soort was al in Brummen, ten zuiden van Zutphen bekend en heeft nu dus weer een stapje naar het noorden gedaan. Ons land krijgt dus niet alleen een meer Mediterraan klimaat; maar ook het nachtelijke geluid wordt steeds meer Mediterraan.