Voor stikstofberekeningen moet gebruik worden gemaakt van het rekeninstrument Aerius Calculator. Dit programma wordt jaarlijks geactualiseerd door het RIVM. De actualisatie van dit jaar liet even op zich wachten, maar nu is duidelijk dat er in het nieuwe jaar meteen ook een nieuwe versie van het programma beschikbaar komt. Op 13 januari 2022 wordt Aerius geactualiseerd.
Welke gevolgen heeft dit voor uw plan of project?
Voor plannen en projecten waarvoor nog een stikstofberekening moet worden uitgevoerd zal er weinig veranderen qua planning. Wanneer het moment van besluit over uw plan of project door bevoegd gezag plaatsvindt vóór 13 januari 2022, dan kunt u nog uit de voeten met de huidige versie van Aerius. Is het aannemelijk dat het moment van besluit pas na inwerkingtreding van de nieuwe versie zal plaatsvinden, dan is voor toestemmingverlening een berekening met de nieuwe Aerius vereist.
Heeft u al een stikstofberekening, maar heeft het bevoegd gezag nog geen besluit genomen over uw plan of project? Dan zijn er twee scenario’s: Wanneer het moment van besluit nog voor de nieuwe versie van Aerius mogelijk is, dan volstaat de huidige berekening die u reeds heeft. Wanneer het bevoegd gezag pas na inwerkingtreding van de nieuwe Aerius een besluit zal nemen, dan heeft u een actualisatie van uw stikstofonderzoek nodig. Wij voorzien u graag van een passende offerte voor deze actualisatie.
Ons advies: voor nieuwe aanvragen is het zinvol om op de nieuwe versie van Aerius te wachten.
Wat gaat er inhoudelijk wijzigen door de nieuwe Aerius?
Naast de jaarlijkse actualisatie van de achtergrondinformatie over onder andere emissiefactoren en habitattypen, is er met de jurisprudentie over de A15 ook een grotere wijziging: tot nu toe werd wegverkeer uitsluitend meegenomen tot een afstand van 5 km vanaf de bron. Deze afkapgrens is vervallen. Daartegenover stond dat alle overige bronnen geen afkapgrens kenden. Dit verschil in berekening is opgelost doordat nu bij het berekenen van stikstofneerslag voor toestemmingverlening een maximale rekenafstand van 25 km voor alle typen emissiebronnen wordt gehanteerd.
Voor plannen en projecten met veel verkeersbewegingen heeft dit tot gevolg dat de emissie over een grotere afstand tot overschrijding van de grenswaarde kan leiden. Voor andere emissiebronnen, bijvoorbeeld agrarische bronnen, geldt dat deze emissie maximaal tot 25 km wordt meegenomen in de berekening. Wat het specifieke effect voor uw plan of project is, dat kunnen wij voor u onderzoeken zodra de nieuwe versie van Aerius beschikbaar komt op 13 januari 2022.
Wij snappen dat dit nieuws vragen kan oproepen, onze milieuplanologen en ecologen staan dan ook klaar om u van passend advies te voorzien: info@sab.nl.