Op 30 november 2015 stelde de gemeenteraad van Zutphen de Visie Landelijk gebied Zutphen vast. In opdracht van de gemeente werken wij nu aan een omgevingsplan. Daarin vertalen we de visie naar een concreet toetsingskader.
Een nieuw juridisch-planologisch kader voor het landelijk gebied kan onder de Wet ruimtelijk ordening op verschillende manieren worden ingevuld. Zo is er de mogelijkheid om de geldende bestemmingsplannen volledig te herzien, een beheersverordening vast te stellen of een zogenaamd verlengingsbesluit te nemen. Tijdens een eerste overleg met de gemeente over de keuze van de planvorm, kwam duidelijk naar voren dat de gemeente graag meer onderwerpen in het bestemmingsplan wil regelen dan alleen ruimtelijk gerelateerde onderwerpen. Op die manier kan daadwerkelijk tot een integraal afwegingskader wordt gekomen. Een integraal afwegingskader geeft een goede invulling aan de uitnodigingsplanologie, die de gemeente op grond van haar visie wenst te bedrijven.
Zoals inmiddels algemeen bekend, wordt er hard gewerkt aan een nieuwe wet: de Omgevingswet. De Omgevingswet, die 26 wetten op het gebied van het omgevingsrecht bundelt tot één wet, biedt mogelijkheden, die aansluiten bij de wensen van de gemeente Zutphen. Het zou daarom mooi zijn om nu al met bepaalde aspecten uit de Omgevingswet aan de slag te kunnen.
De mogelijkheden van de Omgevingswet zijn aanleiding geweest om het project aan te melden bij het ministerie om een zogenaamd bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, als bedoeld in artikel 7c van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet, te kunnen opstellen. Het ministerie was enthousiast over de manier waarop de gemeente invulling wil geven aan de mogelijkheden die deze wet biedt en heeft daarom laten weten dat het project zal worden opgenomen in de 14de tranche.
SAB heeft nu de uitdagende opdracht om samen met de gemeente het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen: het Omgevingsplan Landelijk gebied. Graag zetten wij onze kennis en ervaring in om gezamenlijk tot een dergelijk plan te komen. Het opstellen van een omgevingsplan kost tijd en vraagt een grote inzet van meerdere disciplines binnen de gemeente. Gezien het enthousiasme tijdens het startoverleg, zit dit wel goed!
Via onze website delen we graag onze ervaringen met u, zodat u deze mee kunt nemen wanneer u aan de slag gaat met een omgevingsplan.
Mocht u nu al vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met SAB