De krantenkoppen worden al weken gedomineerd door het corona virus en de gevolgen daarvan voor onze samenleving. Wie op 2 april iets verder doorbladerde zag een klein – maar niet onbelangrijk – nieuwsbericht: “Omgevingswet uitgesteld vanwege coronavirus”. We leggen graag uit wat dit uitstel betekent voor uw plannen en welke kansen wij zien.
Uitstel door corona
De brief van minister Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer wond er geen doekjes om: door de ingrijpende maatregelen van het kabinet om het coronavirus onder controle te krijgen, is de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2021 niet langer haalbaar. Wie de ontwikkelingen rond de Omgevingswet al langer volgt, weet dat het virus zeker niet de enige reden is voor uitstel, maar eerder een dankbaar excuus. Hoe dan ook: uitstel is onvermijdelijk en een nieuwe datum voor inwerkingtreding kan nog niet gegeven worden.
Uitstel met één jaar lijkt reëel, maar het is niet uitgesloten dat de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet nog verder naar achteren wordt geschoven. Zodra een nieuwe datum bekend is, communiceren wij dit uiteraard via de gebruikelijke kanalen, zodat u op de hoogte blijft. In de tussentijd is het belangrijk de extra tijd goed te benutten en vooral het momentum niet te verliezen; van uitstel komt geen afstel.
Lopende projecten
Het uitstellen van de Omgevingswet is van belang voor lopende projecten, die nu wat meer lucht krijgen. De druk om vóór 1 januari 2021 een ontwerpbestemmingsplan te publiceren is voorlopig van de ketel. Toch blijft het, met name voor ontwikkelende partijen, raadzaam om na te denken over toekomstige projecten. Benut deze extra tijd en voorkom dat er straks alsnog kort voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet knelpunten ontstaan. Wij adviseren u graag!
DSO
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) vormt het fundament van de nieuwe Omgevingswet. Op dit moment zijn er echter nog (te) veel vraagtekens bij dit DSO, zowel bij gemeenten, stedenbouwkundige bureaus als bij softwareleveranciers. Met name dat laatste baart zorgen en maakt pijnlijk duidelijk dat inwerkingtreding van de wet op 1 januari 2021 al langere tijd niet meer reëel was. Nu het uitstel definitief is, is het van groot belang het DSO zo snel mogelijk werkend te krijgen.
Ook SAB speelt hierbij een rol. Samen met andere stedenbouwkundige bureaus zijn wij nauw betrokken bij de ontwikkeling van het DSO. De komende tijd worden in opdracht van het Ministerie en de VNG enkele praktijkproeven opgestart, met als doel het DSO werkend te krijgen. Ook ons bureau is hierbij betrokken, omdat we ervan overtuigd zijn dat samenwerking met andere bureaus en softwareleveranciers noodzakelijk is om te komen tot een werkend DSO. Uiteraard houden we u op de hoogte van de voortgang.
Hoe nu verder
Het is op dit moment nog onvoorspelbaar hoe het coronavirus en alle bijbehorende maatregelen zich gaan ontwikkelen en hoe lang het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet gaat duren. Zoals het er nu naar uitziet volgt in mei een nieuwe datum voor inwerkingtreding. Wij volgen dit natuurlijk op de voet en adviseren onze opdrachtgevers voortdurend over de consequenties van het uitstel voor hun plannen. We begeleiden diverse gemeenten bij het opstellen van een omgevingsvisie en/of omgevingsplan en benutten de extra tijd alle partijen (nog) beter voor te bereiden om de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Voor meer informatie over de Omgevingswet kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs.