Schoollocaties ROC Rijn IJssel
Voor drie prachtige locaties van ROC Rijn IJssel in Arnhem maken wij samen met de buurtbewoners een ontwikkelkader. Daarin geven we stedenbouwkundige randvoorwaarden en bieden we inspiratie voor de toekomstige ontwikkeling van deze locaties. En dat is nodig, want Rijn IJssel zal haar panden op deze plekken gaan verlaten, waardoor de terreinen beschikbaar komen voor herontwikkeling. We vinden het een eer om zo ons steentje bij te dragen aan de ruimtelijke ontwikkeling van onze thuisbasis Arnhem.
Goede buur
Rijn IJssel werkt aan toekomstbestendige onderwijshuisvesting en concentreert daarmee veel van haar activiteiten op de Velpercampus, het voormaligeAKZONobel terrein in Arnhem. Dat heeft als consequentie dat onder meer de locaties aan de Thorbeckestraat, Veluwestraat en Zijpendaalseweg afgestoten zullen worden. En dat gebeurt niet zomaar, want, zo zegt Rijn IJssel: “wij hebben tientallen jaren van deze locaties gebruik mogen maken, dus willen we graag op een plezierige en constructieve manier vertrekken. Dat doen we als goede buur. We gaan samen met omwonenden en belanghebbenden op zoek naar een nieuwe toekomst voor deze locaties”. SAB heeft opdracht gekregen om samen met ‘de buren’ aan de slag te gaan. Wat een leuke uitdaging vinden we dat!
Inspirerende workshops
Voor iedere locatie spreken we op diverse momenten met een klankbordgroep waarin buurtbewoners en belanghebbenden vertegenwoordigd zijn. Samen gaan we op zoek naar de essentie van de plekken. Hoe gebruiken buurtbewoners dit gebied nu? Wat zien zij hier in de toekomst graag? Welke functies en ontwikkelingen zijn mogelijk en binnen welk kader? Waar op de ene locatie een stedelijk programma wenselijk is, vinden omwonenden van een andere locatie het bosrijke karakter van het gebied juist het belangrijkste vertrekpunt. Dat maakt elk van de drie locaties uniek en geeft ons inspiratie voor de plannen.
We hebben de drie klankbordgroepen al ontmoet en vinden het leuk te merken dat er veel ideeën leven en er een grote betrokkenheid is. Met in totaal drie workshops met de klankbordgroep per locatie – en een terugkoppeling aan de hele buurt – werken we toe naar een ontwikkelkader waarin we de ruimtelijke randvoorwaarden voor de ontwikkeling en de beoogde sfeer van de openbare ruimte en de bebouwing voor iedere locatie vastleggen. De ambitie is om voor de zomer van 2020 samen met de buurt (concept) ontwikkelkaders opgesteld te hebben. Deze dienen straks als basis voor de nieuwe bestemmingsplannen voor de locaties.
Efficiëntie en tijdswinst
Om de plannen die we nu maken een stevige basis mee te geven, voeren we in een vroeg stadium al enkele (milieu)onderzoeken uit, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en bedrijven- en milieuzonering. De verschillende onderzoeken zijn dan niet alleen tijdig beschikbaar – en dat is belangrijk, want aanvullend onderzoek naar beschermde diersoorten is bijvoorbeeld sterk seizoensgebonden en kan daardoor een lange doorlooptijd hebben – het zorgt er ook voor dat we de informatie die uit de verschillende onderzoeken voortvloeit, kunnen meenemen in het ontwerpproces. Daarmee kunnen we haalbare plannen maken.