Ruimtelijke visie voor een duurzame woonbuurt met 600-800 woningen
In opdracht van de gemeente Gemert-Bakel hebben wij het omgevingsprogramma Deelse Kampen opgesteld. In de ruimtelijke visie laten we zien hoe het nu nog agrarische gebied van circa 27 hectare kan transformeren naar een duurzame, aantrekkelijke woonomgeving met circa 600-800 woningen.
Bij de ontwikkeling van woongebied Deelse Kampen geven bestaande kwaliteiten en structuren identiteit aan de nieuwe buurt. Zo krijgt de Molenbroekseloop langs de westelijke plangrens straks meer ruimte en een natuurlijke uitstraling, waarmee het een aantrekkelijk gebied wordt om te recreëren, maar ook veel potentie heeft voor het versterken van de biodiversiteit.
Het natuurlijke bodem- & watersysteem is leidend voor de inrichting van het gebied. Zo versterken we de sponswerking van de hoger gelegen zandgronden en maken we ruimte voor het oplossen van de waterbergingsopgave van Gemert-Noord in een lager gelegen retentiegebied langs de Molenbroekseloop. Tevens maken we de hoogteverschillen in het gebied beleefbaar door de hoofdontsluiting en het historische ‘pedje’ op de overgang van hoog naar laag te situeren.
Voor iedereen een thuis
Prettig en passend wonen draagt bij aan de kwaliteit van leven, van huishoudens en de leefbaarheid van buurten. Een zorgzame buurt, waar mensen wonen, naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen en elkaar ontmoeten is het uitgangspunt. Daar hoort bij dat de openbare ruimte uitnodigt om te bewegen en er een balans is tussen wonen, voorzieningen en recreëren. Zo is er voldoende ruimte voor groen, ruimte om te spelen, (laagdrempelig) te ontmoeten en te bewegen. Met de opzet van het gebied stimuleren we wandelen en fietsen. In woongebied Deelse Kampen kiezen we voor een mix van woningtypes in elke buurt, zodat iedereen van de groene woonomgeving profiteert en er gemengde woonbuurten ontstaan. Bewoners leven samen in een gedeelde groene ruimte, waarin ontmoeten, spelen en recreëren voorop staan.
In de visie staan wandelen en fietsen voorop. Zo kiezen we ervoor om de nieuwe woonbuurt alleen voor langzaam verkeer aan te sluiten op het historische lint de Deel, een belangrijke schakel in de routes richting het centrum en voorzieningen. Vlakbij de rotonde Boekelseweg-Noord-Om situeren we een mobiliteitshub, waar diverse vormen van vervoer samenkomen, waaronder in elk geval bushaltes en fietsparkeerplekken. Autoverkeer stimuleren we zo veel mogelijk om, om de kern heen te rijden door de bestaande Groenesteeg aan de noordzijde van het gebied op te waarderen als belangrijkste entree naar het gebied voor autoverkeer.
Omgevingsprogramma
In lijn met de mogelijkheden van de Omgevingswet is de ruimtelijke visie opgesteld als een programma. Het programma is één van de kerninstrumenten van de Omgevingswet. Het gebiedsgerichte omgevingsprogramma legt de doelstellingen en ambities voor de ontwikkeling van het gebied vast in een samenhangende ruimtelijke visie. Het programma is in samenspraak met betrokkenen, zoals omwonenden en belanghebbenden vormgegeven door gedurende het proces een aantal omgevingsdialogen te organiseren. Met de vaststelling van het programma is het voorkeursrecht met drie jaar verlengd. Het omgevingsprogramma biedt zo houvast om de visie verder uit te werken naar een stedenbouwkundig plan en een omgevingsplan.
Het omgevingsprogramma is via de volgende link te bekijken op Regels op de kaart: Omgevingsprogramma Woningbouwontwikkeling Deelse Kampen, Gemert