Een ontwerpend onderzoek naar een toekomstbeeld voor 2060
SAB maakte samen met enkele andere bureaus onderdeel uit van een van de zes ontwerpteams van het project ‘Regio van de Toekomst’. De beroepsgroepen NVTL en BNSP initieerden dit project, dat voor een deel ten dienste stond van de totstandkoming van de Nationale Omgevingsvisie. Het team waartoe SAB behoorde spitste zich toe op het scheppen van een toekomstbeeld voor de nieuwe regio Arnhem – Nijmegen – Foodvalley, met als tijdshorizon 2060.
Een visie voor een “nieuwe” regio betekende voor het ontwerpteam het opstellen van een gezamenlijke agenda. Alleen met een gedeelde economie kan deze nieuwe regio zich ontwikkelen tot een samenhangende en autonome regio. Op basis van de bestaande (economische) karakteristieken van de regio is het acquisitieprofiel voor 2060 vormgegeven op basis van de thema’s ‘food’, ‘health’ en ‘water’. Hiertoe heeft het team een nieuw kennis- en innovatie ecosysteem en watersysteem ontwikkeld voor de regio.
Kennis- en innovatie ecosysteem
Met een tweetal vooraanstaande universiteiten (Wageningen University & Research en Radboud Universiteit Nijmegen) behoort de regio op het gebied van Food en Health tot de wereldtop. Ondanks de internationale allure en het ogenschijnlijk nauwe verwantschap tussen beide onderwerpen, profiteert de regio hiervan op lokale schaal slechts in beperkte mate. Daarom is een nieuw kennis- en innovatie ecosysteem ontwikkeld. Het systeem bestaat voornamelijk uit samenwerken, de focus op niches, de verdere uitbouw van de aanwezige campussen en het realiseren van nabijgelegen interactiemilieus (ook wel dansvloeren genoemd). Een nieuwe verbinding tussen beide universiteiten is daarbij essentieel.
Watersysteem
Het Nederlandse rivierenstelsel is ingericht om het smelt- en regenwateroverschot in de winter zo snel mogelijk af te voeren. Tegelijkertijd neemt het belang van het waarborgen van veilig en voldoende zoetwater als gevolg van droogte toe. Dit vraagt om een nieuw watersysteem, waarbij het ontwerpteam de Veluwe als zoetwatermachine voor Nederland ziet. Door overtollig rivier- en stedelijk water in de het Veluwemassief te brengen (tien keer zo veel opslagcapaciteit als het IJsselmeer) en de waterwinningen in het rivierengebied anders in te richten, ontstaat er een natuurlijker en gescheiden watersysteem voor ons drinkwater en voor agrariërs en bedrijven.
Het ontwerpend onderzoek is door het ontwerpteam verwoord en verbeeld in een magazine.
Link naar het magazine: 190320_Magazine_Regio van de Toekomst