In 2050 is Nederland klimaatbestendig en waterrobuust ingericht. Die ambitie hebben Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen vastgelegd in de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie. Sinds 2020 moet klimaatadaptatie een integraal onderdeel zijn van het beleid en al het handelen van de verschillende overheidslagen. Met de quick scan klimaatadaptatie geven wij al vroeg in een proces inzicht in de verplichtingen en kansen die er voor uw project liggen op het gebied van klimaatadaptatie.
Een goed begin…
Het is aan te raden om al bij de start van een plan of project te kijken naar de mogelijke effecten van klimaatverandering op dit plan en de mogelijkheden die er zijn voor klimaatadaptatie. Enerzijds is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het plan of project de situatie van nabijgelegen gebieden niet verslechtert (dit is vooral van toepassing bij nieuwbouwsituaties). Anderzijds is het belangrijk om een project zo klimaatadaptief mogelijk te realiseren, zodat er niet alleen nu maar ook in de toekomst van het gerealiseerde genoten kan worden.
Door vroegtijdig te kijken naar de effecten en de mogelijkheden van een plan kan klimaatadaptatie ook daadwerkelijk meegenomen worden in de ontwikkeling en hoeft dit zeker niet per se duurder te zijn.
Zo werkt de quick scan klimaatadaptatie
In een quick scan klimaatadaptatie kijken we naar de uitdagingen en kansen die er voor dat plan of project liggen op het gebied van klimaatadaptatie. Allereerst analyseren we de uitkomsten van de stresstest die de gemeentes uiterlijk in 2019 opgesteld hebben. Deze stresstest geeft per gebied aan wat de uitdagingen zijn op het gebied van hitte, droogte, wateroverlast of overstromingen. De uitkomsten van de stresstest vertalen we naar het concrete project.
In de quick scan kijken we naar de wensen van de opdrachtgever voor het plan, maar ook naar het actuele beleid van het bevoegd gezag. Waar van toepassing betrekken we de energietransitie, circulaire economie, gezondheid en ecologie bij het plan.
We schetsen voor u het complete, integrale plaatje waarbij we de haalbaarheid niet uit het oog verliezen. Aan de hand van de quick scan bepalen we samen met de opdrachtgever de concrete ambities op het gebied van klimaatadaptatie voor het plan of project. De quick scan kan ingezet worden in de bestemmingsplanfase, maar ook aan het begin van het ontwerpproces.
Ook behoefte aan nieuwe inzichten?
In 2020 heeft SAB meerdere quick scans klimaatadaptatie opgesteld. De rapportages gaven zowel gemeenten als initiatiefnemers nieuwe inzichten en handvatten om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. In 2021 versterken we ook jullie ontwikkelingen graag met een frisse blik en nieuwe inzichten. Wordt vervolgd!
Bent u ook benieuwd wat het opstellen van een quick scan klimaatadaptatie voor uw plan of proces kan betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.