Rondom het monument De Steenen Poort in Houten verrijst een nieuwe woonbuurt. Het is de eerste veranderlocatie binnen bestaand stedelijk gebied, in een gemeente waar de aandacht tot nu toe uitging naar uitbreiding. Maar de locatie is ook om een andere reden zeer bijzonder: te midden van woonwijken uit de jaren ‘60 en ‘70 is hier een oudere historische context van boerderij, poort en linten herkenbaar. Ook ondergronds speelt de historie een belangrijke rol: een groot deel van het gebied is archeologisch monument.
Die historie vormde dan ook de basis voor het ontwerp: het rijksmonument De Steenen Poort krijgt de ruimte en doet mee in het plan, de historische tracés die het gebied doorsnijden krijgen een ruimer, groener en eenduidiger profiel en het archeologisch monument wordt ingericht als een park.
Aan beide zijden van het park verschijnt een woonbuurt. Aan de oostzijde volgen de 39 vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen de oude lintstructuur, of staan ze gegroepeerd rond een centrale groene ruimte die in verbinding staat met het park. Ook de westzijde, met 60 rijwoningen, krijgt een sterke relatie met het park. Twee groene scheggen, die de schakel vormen tussen het park en de bestaande woonbuurt, fungeren als drager van de nieuwe buurt. In het park zelf komt de historische structuur terug als zichtlijn naar de Steenen Poort en is er ruimte voor nieuwe en bestaande bomen, taluds, bloemrijke graslanden, graspaden en een speelplek die refereert aan de archeologische waarde.
SAB heeft – samen met de gemeente, BPD, Roosdom Tijhuis en omwonenden – het stedenbouwkundig ontwerp, het beeldkwaliteitsplan en het inrichtingsplan gemaakt, voor zowel de beide woonbuurten als het park. Momenteel is de eerste fase van het oostelijke deel in aanbouw. De komende tijd zal er stap voor stap een fraaie, groene wijk ontstaan.
We zijn trots dat we als bureau hieraan hebben mogen bijdragen!