Dorpsuitbreiding aan de rand van Nationaal Landschap Veluwe
In opdracht van Nikkels Projecten BV hebben we het ontwerp gemaakt voor de realisatie van circa 33 woningen aan de rand van het dorp Lieren, op de flanken van de Veluwe. Het feit dat het plangebied zich in het Nationaal Landschap Veluwe bevindt, vroeg niet alleen om een zorgvuldige landschappelijke inpassing, maar ook om vroegtijdig overleg met de provincie Gelderland.
Voor de realisatie van betaalbare starterswoningen in Lieren maakt een actieve bewonersgroep uit Beekbergen en Lieren zich al ruim tien jaar sterk. In 2017 heeft (lokale) ontwikkelaar Nikkels uit Twello het initiatief overgenomen en SAB gevraagd een nieuw plan te maken. Daarvoor hebben we eerst de karakteristieken van het waardevolle essencomplex en Lieren in beeld gebracht en ons schetsontwerp hierop afgestemd. Een belangrijke stap in het proces was de afstemming met de provincie. Doordat we de kernkwaliteiten van het landschap behouden – ruim één derde van het plangebied blijft behouden als ‘open es’ – kon ons voorstel direct rekenen op draagvlak bij de provincie.
In samenwerking met de gemeente Apeldoorn hebben we het plan vervolgens uitgewerkt tot een aantrekkelijk woongebied, waarin zowel de aansluiting bij de dorpse karakteristieken van Lieren als de inpassing in het landschap belangrijk zijn. Zo bieden we ruimte voor een gevarieerd woningaanbod, dat goed aansluit bij de behoefte in Lieren: naast 12 starterswoningen, maken ook twee-onder-één-kapwoningen (voor senioren), hoekwoningen en vrijstaande woningen deel uit van het programma.
Aan de Veldbrugweg sluit de losse opzet van de bebouwing aan bij de karakteristieken van het bestaande lint, terwijl in het gebied daarachter de woningen op het open landschap gericht zijn. Zo ontstaat een ‘rafelige’ nieuwe dorpsrand, waarbij de bebouwing afwisselend met voor-, zij- of achterkanten op het landschap gericht is. Op strategische plekken zijn struweelhagen gesitueerd om achterkanten uit het zicht van het landschap te halen en het afwisselende beeld van open en gesloten landschap te versterken.