Een toekomstbestendig en duurzaam bedrijventerrein
Voor veel gemeenten en provincies is het herstructureren van bestaand bedrijventerrein een belangrijk speerpunt in beleidsambities. In de praktijk blijkt het vaak lastig om dit voor elkaar te krijgen, omdat de vele betrokken partijen verschillende belangen hebben én omdat de business case voor herstructurering van bedrijventerrein naar bedrijventerrein vaak lastig is. Bij het Industriepark in Zelhem is dat niet het geval. Hier blijft het niet bij ambities, maar gaat de schop in de grond om het bedrijventerrein duurzaam en toekomstbestendig te maken!
Gebiedsregisseur
Als gebiedsregisseur zijn wij intensief betrokken geweest bij de herstructurering van het verouderde bedrijventerrein. De gemeente Bronckhorst kon zo nieuwe en meer aantrekkelijke bedrijfskavels realiseren. Tegelijkertijd kan het terrein meer toekomstbestendig worden ingericht. Want – zo blijkt uit onze eerder opgestelde scenariostudie – herstructurering bood veel mogelijkheden voor klimaatadaptatie, duurzaamheid en biodiversiteit.
Succesfactoren
- Proces met gebiedsteam om alle belangen zorgvuldig in beeld te brengen door individuele gesprekken te voeren en omwonenden te betrekken
- Draagvlak én investeringsbereidheid bij ondernemers en gemeentebestuur. Zo bleken zittende ondernemers bereid om hun percelen tegen gereduceerde tarieven van de hand te doen, wilde de gemeente investeren in proces en openbare ruimte én maatwerk leveren bij bedrijven
- Meenemen van de provincie Gelderland in het proces (subsidie)
- Duidelijke kaders en rolverdeling
Multidisciplinaire aanpak
Samen met financieel adviseur Stadkwadraat vormden we een multidisciplinair projectteam. Zo konden wij tegelijkertijd rekenen, tekenen en draagvlak realiseren. We zijn gekomen tot een realistisch en haalbaar herstructureringsplan met een breed draagvlak. Met de uitvoering van het herstructureringsplan zal de verouderde bedrijfsbebouwing stapsgewijs plaatsmaken voor nieuwe bedrijfskavels. De huidige ontsluiting wordt breder en overzichtelijker met extra ruimte voor groen. Dit geeft het terrein niet alleen een veel aantrekkelijker uitstraling, het zorgt ook voor een grotere biodiversiteit, extra ruimte voor waterberging én het gaat hittestress tegen. Geen vanzelfsprekendheid voor bedrijventerreinen, waar efficiëntie meestal voorop staat.
Menukaart
Het herstructureringsplan legt grote ambities op tafel voor ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Ondernemers kunnen op een overzichtelijke ‘menukaart’ zien welke voorwaarden en maatregelen voor hen gelden op het gebied van duurzaamheid. Ook wordt iedere ondernemer gevraagd een aantal extra keuzemaatregelen te treffen. Zo voegt de gemeente Bronckhorst de daad bij het woord en wordt het Industriepark daadwerkelijk een toekomstbestendig en duurzaam bedrijventerrein!
Interactief proces
Hoe we zo ver gekomen zijn? We onderzochten samen met ondernemers, gemeente, provincie en omwonenden hoe een herstructurering van het gebied vorm kon krijgen. We zijn met alle eigenaren en gebruikers individueel in gesprek gegaan om wensen, ideeën, knelpunten en kansen voor de herstructurering te verkennen. Op goed bezochte informatieavonden hebben we daarnaast met omwonenden gesproken. Dat leidde tot vier toekomstscenario’s voor het bedrijventerrein. Door daar weer met alle betrokkenen én de gemeente over te discussiëren, hebben we gezamenlijk kunnen kiezen voor één breed gedragen toekomstscenario voor het middengebied van het Industriepark. Dankzij de financiële doorrekening en diverse gesprekken met ondernemers en gemeente zijn we gekomen tot het uiteindelijke eindbeeld.
Officieel startsein uitvoering
Op 16 mei 2024 hebben gedeputeerde van provincie Gelderland mevrouw Witjes en wethouder Antoon Peppelman het officiële startsein gegeven van de uitvoeringsfase. De werkzaamheden starten met het slopen van het oude pand van Heutink International, het saneren van de grond en het voorbereiden van de wegverbreding met groenstroken. Daarna beginnen de bouwvoorbereidingen voor een nieuwe, zeer moderne fabriekshal van Transil International op de vrijkomende kavel. Als de hal klaar is, worden de wegen en de groenstroken aangelegd. Dit staat gepland voor 2025 en 2026.