Wilp krijgt nieuwe woonwijk met cultuurhistorisch karakter
Wilp, een klein dorp met ruim 2400 inwoners, breidt naar verhouding aardig uit. Rond twee dorpspleinen komen straks zo’n 43 woningen voor starters, gezinnen en senioren. Vier deelgebieden krijgen elk hun eigen karakter, die aansluit bij de plek. De woningen aan de noordkant zijn gesitueerd rondom een intiem groen dorpspleintje en krijgen een dorps karakter. Centraal in het plan geeft de molenstomp (van de oude molen ‘Weltevreden’, waaraan het project zijn naam Erve Weltevreden ontleent) een bijzondere industriële kwaliteit aan het Molenplein. Deze komt terug in de nieuwe woningen. Er komt een aantal wat statiger woningen aan de Rijksstraatweg. Aan de Binnenweg maken we de overgang van dorp naar landschap door vrij gelegen woningen met een uitgesproken landelijk karakter te realiseren.
‘We laten waardevolle bomen zo veel mogelijk staan en ontwerpen daaromheen. Zo krijgt een markante bruine beuk een prominente plek op het molenplein’, legt stedenbouwkundig ontwerper Lotte van Veldhuizen uit. ‘Ook planten we nieuwe bomen die in de steeds warmer wordende zomers zorgen voor schaduw en verkoeling.’ Groen waar het kan, straat of stoep waar het moet. Veel parkeerplaatsen liggen uit het zicht, maar toch dicht bij de woningen in zogenaamde parkeerkoffers. Deze krijgen ook een groene uitstraling door deze uit te voeren in grasbetonsteen, te omgeven met hagen en ook daar bomen te planten.
Regenwater komt terecht in een wadi (een verlaging in de openbare ruimte waar regenwater wordt opgevangen en kan infiltreren in de bodem). Dat is gunstig voor de bomen en het overige groen.
In de omgeving van het plangebied wonen vleermuizen en huismussen. Ook met hen is rekening gehouden in de plannen voor beplanting en groenonderhoud. Tot slot zal er zo min mogelijk straatverlichting zijn die het leefgebied van de bijzondere diersoorten verstoort.