Een natuurinclusieve woonwijk
Een stedenbouwkundig plan waarin natuurwaarden een grote rol spelen en dat mogelijkheden biedt om het leefgebied voor vogels, insecten en vlinders te verbeteren. Dat was onze inzet voor het laatste deel van de wijk De Rikker in Winterswijk. Dankzij onze integrale aanpak is dat gelukt: duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatbestendigheid staan – naast een gevarieerd woningaanbod met circa 200 woningen – centraal in het plan.
Veel groen in de wijk
De unieke ligging van de wijk in een Nationaal Landschap vormde voor ons het uitgangspunt. Toen we startten met het stedenbouwkundig plan was het dan ook meteen duidelijk dat, naast onze stedenbouwkundigen, ook onze landschapsarchitecten, ecologen en milieukundigen een plek moesten hebben aan de tekentafel. Samen hebben we een kwalitatief hoogwaardig plan gecreëerd met veel groen. De vijf nieuwe woonbuurtjes komen namelijk in verschillende ‘landschapskamers’ te liggen die van elkaar worden gescheiden door bomen, bosschages en houtwallen. Dit past heel goed bij de vroegere, kleinschalige verkaveling van het essen- en kampenlandschap waarin de wijk ligt. De beplanting biedt veel leefruimte voor allerlei diersoorten. En dat ook de Winterswijkers enthousiast zijn over deze groene opzet merkten we op de inloopavond die we organiseerden. De overgang van woningen naar een groen, openbaar gebied sprak daar bijzonder aan.
Aantrekkelijk voor beschermde soorten
Vanwege de hoge verwachte natuurwaarden voerden we al een vroeg stadium een quickscan natuur uit. Daaruit bleek dat er onder meer steenuilen in de buurt leven, een beschermde soort on der de Wet Natuurbescherming. Wij kunnen dankzij deze informatie in een vroeg stadium een ontheffing aanvragen. Daarbij stellen onze ecologen een mitigatieplan op, waarin ze beschrijven met welke maatregelen het verlies aan leefgebied kan worden gecompenseerd. Doordat de Rikker heel groen wordt, biedt dit kansen om het gebied ook aantrekkelijk voor de steenuil in te richten. Voor andere beschermde soorten, zoals gierzwaluwen, kunnen we juist de leefruimte vergroten door broedmogelijkheden in spouwmuren van woningen te metselen. Omdat beschermde soorten als de steenuil en de gierzwaluw specifieke eisen stellen aan hun leefgebied, blijven onze ecologen ook bij de verdere uitwerking van het project betrokken.
Verdere uitwerking
Het stedenbouwkundig plan vormt de basis voor de overeenkomst tussen de gemeente Winterswijk en projectontwikkelaars en bouwers voor de realisatie van de wijk. Wij werken het plan nu verder uit en zullen bovendien samen met betrokkenen invulling geven aan het beeldkwaliteitplan.