Ontgronding maakt natuurontwikkeling mogelijk
De uiterwaard de Gendtse Waard heeft de potentie en ruimte voor natuurontwikkeling en waterberging. Daarom gaat K3 Delta BV hier, samen met grondeigenaren Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg (onderdeel van Rodruza) aan de slag om het westelijk deel van de Gendtse Waard te herontwikkelen. De wens is om meer ruimte te bieden aan de dynamische riviernatuur, de verkeersveiligheid te verbeteren, de recreatieve waarden van de uiterwaard te vergroten en de beleving van het cultuurhistorisch landschap te behouden en te versterken. De economische basis voor deze gebiedsontwikkeling ligt in de tijdelijke winning van zand.
Om deze plannen juridisch mogelijk te maken stelden wij een bestemmingsplan op voor dit gebied. We coördineerden de benodigde haalbaarheidsonderzoeken en verzorgden bovendien de milieueffectrapportage (m.e.r.). Deze was noodzakelijk in het kader van de bestemmingsplanprocedure en de vergunningaanvraag voor de ontgronding.
In het milieueffectrapport (MER) onderzochten we het voorgenomen inrichtingsplan en diverse alternatieven. We toetsten deze op vijftien aspecten, waardoor we een compleet beeld kregen van alle (milieu)effecten van het inrichtingsplan en de alternatieven. We concludeerden dat één van de alternatieven positiever scoorde dan het voorgenomen plan. Het alternatieve plan is vervolgens verder geoptimaliseerd, waardoor extra natuur gerealiseerd kon worden, en als voorkeursvariant gekozen. Zo hebben we met het MER bijgedragen aan een beperking van de negatieve effecten en aan de ontwikkeling van extra natuur in de uiterwaard.
In 2021 is gestart met de werkzaamheden in de Gendtse Waard. Bekijk het bestemmingsplan en het milieueffectrapport (MER) op Ruimtelijke Plannen.