Nieuwe woonbuurt met een industrieel verleden
Hoe geven we de nieuwe woonbuurt op het voormalige terrein van beddenfabriek Auping een eigen identiteit, waarin het verleden van de plek duidelijk zichtbaar wordt? Deze vraag kregen wij van ontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed, de nieuwe eigenaar van het fabrieksterrein. Daarbij was een belangrijk uitgangspunt dat de buurt aantrekkelijk moet zijn voor een brede doelgroep. Met het al eerder opgestelde stedenbouwkundig concept als vertrekpunt stelden wij een inspirerend beeldkwaliteitsplan en inrichtingsplan op en verzorgden wij het bestemmingsplan met de benodigde onderzoeken.
Stoer en industrieel
Het Johannes Aupingkwartier krijgt een stoer en industrieel karakter. Dit gaven we vorm met een stedelijke buitenrand en een groene binnenruimte. De nieuwe bebouwing aan de buitenraden is ‘geclusterd’ in stoere woonblokken die verwijzen naar de schaal en maat van de fabriekshallen die hier ooit naast elkaar stonden. De binnenruimte krijgt een kleinschaliger en intiemer karakter doordat woningen met een veranda aan de parkachtige, groene buitenruimte grenzen. Deze buitenruimte biedt mogelijkheden voor ontmoeting en spelen en is bovendien van belang voor de waterberging in het gebied.
Een leuk detail
De vormgeving van de hekwerken en erfafscheidingen bij de entrees is geïnspireerd op de bedbodems van Auping. Zo geven wij dit gebied karakter en identiteit.
Vleermuisverblijfplaats in de oude bebouwing
Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, stelden wij ook het bestemmingsplan op en verzorgden we de daarbij de benodigde haalbaarheidsonderzoeken. Oudere gebouwen bieden regelmatig een verblijfplaats aan beschermde diersoorten. Ten behoeve van het bestemmingsplan, voerden we daarom een natuuronderzoek uit, waarbij in één van de oude fabrieksgebouwen een verblijfplaats van de gewone dwergvleermuis werd gevonden. Voor de omgang met deze beschermde soort verzorgden wij de ontheffingsaanvraag Wet natuurbescherming, stelden wij een mitigatieplan op en regelden wij de benodigde mitigerende maatregelen. Hierdoor kunnen ook vleermuizen in de toekomst op deze locatie weer een verblijfplaats vinden.
Nabij de oude bebouwing werden tijdelijk vleermuiskasten geplaatst.