Ruimtelijke verkenningen zonne-energie en windenergie
De ontwikkeling van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, moet in de komende jaren een flinke duw in de rug krijgen. In de Klimaatwet wordt vastgelegd dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Bij de realisatie van deze ambitie zullen gemeenten een belangrijke rol gaan spelen. De Rijksoverheid legt een groot deel van de praktische uitvoering namelijk neer bij de Regionale Energie Strategieën (RES), waarin samenwerkende gemeenten afspraken maken over concrete thema’s als de ontwikkeling van windturbines en zonneparken. SAB adviseert diverse gemeenten over deze thema’s, zodat zij daarmee hun positie binnen de RES kunnen bepalen.
In interactieve werksessies brengen wij in beeld welke ruimtelijke (on)mogelijkheden er zijn voor de opwekking van zonne- en windenergie. Wat is de maximale opbrengst die behaald kan worden en waarmee ook de ruimtelijke kwaliteit van het (stedelijk) landschap behouden blijft? Samen met gemeenten voeren wij verdiepend onderzoek uit en komen zo gezamenlijk uit bij een standpuntbepaling over deze opgave. Een werksessie leent zich dan heel goed om vanuit verschillende beleidsvelden in beeld te brengen welke knelpunten, kansen en aandachtspunten hierbij een rol spelen.
Door de kenmerken van het (stedelijk) landschap goed in beeld te brengen, kunnen we samen bepalen wat de plek of het gebied kan “dragen” en wat het “laadvermogen” ervan is. Aspecten als situering, inpassing en hoogte komen hierin aan bod.
Met heldere kaarten maken we vervolgens inzichtelijk welke spelregels en randvoorwaarden er gelden in de verschillende landschappelijke eenheden van de gemeente. Daarmee helpen wij gemeenten om hun positie binnen de RES te bepalen én om nieuwe initiatieven voor zonne- en windenergie adequaat en in samenhang te kunnen beoordelen.